Malmö mot monarkin

Det går tydligen bra att ha kulturutbyte med och låta vuxna och barn från det odemokratiska Saudiarabien gästa Malmö, få en mottagning både i Malmö Rådhus och en specialvisning av kungliga Slottet. Men sedan tar demokratin vid och majori- teten avvisar den svenske kungen och monarkerna från Dan- mark och Norge. De får inte komma till Malmö för att jubilera.

”Malmö stad gör en kraftfull politisk markering mot kunga- husen i Sverige, Danmark och Norge. Stadens politiska majo- ritet vägrar bjuda de tre skandinaviska statscheferna till hun- draårsjubileet av trekungamötet 1914.

Senast på försommaren gästade kung Carl XVI Gustaf Malmö, bland annat för att inviga vindkraftsparken Lillgrund.

Kan det här få konsekvenser nästa gång Malmö vill bjuda in kungahuset?
Jag antar att kungen är väl medveten om att det finns sådana åsikter överallt i Sverige. Det kan han inte vara omedveten om, säger Carina Nilsson.
Vad är din egen inställning till monarkin? Jag är inte särskilt intresserad av att vi har monarkin. Men jag har full respekt för att väldigt många människor tycker att det är viktigt.
Hur ska ni nu uppmärksamma jubileet av 1914?
Baltiska utställningen var en jättestor grej och så var det krigsstarten. Det hände mycket det året. Man kan ha många infallsvinklar, säger Carina Nilsson.

Oppositionen har reserverat sig mot beslutet och säger sig i reservationen vara ”närmast chockerade” över ”föro- lämpningarna mot de tre nordiska statscheferna”. Det här är pinsamt för Malmö, det är hårresande. Monarkins vara eller inte vara är inte en kommunal fråga, säger Stefan Lindhe (m).
Inget jubileum för monarker, Sydsvenska Dagbladet

Pinsamt och hårresande är inte de enda orden man kan använda sig av i det här sammanhanget. Bedrövligt och sorgligt är att vårt eget kungahus inte får vistas officiellt
i en svensk stad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: