Halvsyskons gifte är alltjämt kontroversiellt, enligt länsstyrelse

Det finns mycket obegripligt i vår värld och denna nyhet förstår jag mig inte på. Handlar det om biologiska halvsyskon, då är det olagligt, iallafall i Sverige. Är det ett slags ”plastsyskon” som växt upp som ”syskon” då förstår jag inte varför man måste sekretessbelägga hela saken, och vem har krävt ut uppgifter som egentligen kunde beläggas med sekretess? Vilka barn behöver skyddas från sina föräldrars rötter? Och vad menas med formuleringen som jag kursiverat? För mig verkar det handla om ett äktenskap av invandrad art. Någon som har en förklaring?

Från Dagens Juridik:
”Kammarrätten menar att de uppgifter som genom länsstyrelsens beslut inte har lämnats ut, med undantag för de berörda personernas adress, inte är av sådant slag att de kan omfattas av sekretess. Därmed anser kammarrätten att det inte finns särskild anledning att anta att ett utlämnade av adressuppgiften skulle förorsaka personerna allvarligt men.

Länsstyrelsen menade i målet att det förhållandet att två halvsyskon ingår äktenskap är något som i dagens samhälle alltjämt kan uppfattas som kontroversiellt, uppseväckande och i vissa fall även stötande. Ett eventuellt offentliggörande av det aktuella parets personuppgifter kan enligt länsstyrelsens bedömning leda till svåröverskådliga och icke kontrollerbara konsekvenser för de två berörda personerna och deras närstående bland vilka även skolbarn ingår. Enligt länsstyrelsens bedömning råder det inga tvivel om att ett röjande av personuppgifterna skulle kunna innebära allvarliga men för de berörda. Kammarrätten upphävde däremot det överklagade beslutet och förordnade att länsstyrelsen ska lämna ut det begärda beslutet utan avidentifiering.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: