Migrationsministern har talat-igen

Europa ska nu ännu en gång hjälpa irakiska flyktingar, och nu genom att förflytta de som inte kan själva, till Europa, skriver migrationsministern på DN Debatt idag.

Man talar om humanitär katastrof i Irak och på Amnestys hemsida talar en flykting ut;
”Sanningen är att jag älskar mitt land. Jag var tvingad att lämna Irak på grund av den bristfälliga säkerhetssituationen i landet. Det finns ingen samhällsservice, ingen elektricitet, inget vatten, ingen säkerhet. Jag och min familj tillsammans med många andra familjer tvingades att lämna landet. Om situa- tionen blir hälften så bra imorgon så återvänder jag, sade en irakisk överlevare från kidnappning och tortyr som intervjuades av Amnesty i Syrien.”

Det låter som levnadsvillkoren i många länder i Afrika, så varför tar vi inte hit alla människor i de afrikanska länderna? De som saknar vatten, de som saknar allting, och dessutom i vissa perioder lever i krig.
Eller är det månne en viss status att ta hand om irakier nu? Man ska ge dem tillbaka de levnadsvillkoren de hade då kriget startade, afrikanerna lever som de alltid gjort, oavsett krig, de får leva utan samhällsservice och elektricitet?
Dessutom ska flyktingarna också ”delas in”, det finns de som är i störst behov av skydd; minoritetsgrupperna, bland annat palestinier. Samtidigt som man skickar tillbaka kristna irakier till det aggressiva muslimska Irak.

För att Sverige ska slippa bära bördan själv vill man att andra ska göra samma sak som Sverige gjort, tycker månne vår migrationsminister. Och vad gör grannländerna till Iraks grannländer, de ligger betydligt närmare än vad Europa och Sverige gör.

”Över fem miljoner människor befinner sig på flykt undan våldet i Irak, vilket gör det till en flyktingkatastrof som i numerära tal är en av de största i modern tid. Hälften av de irakier som flytt, det vill säga två och en halv miljoner, är på flykt inom Irak. Lika många har lämnat landet, och flytt till framför allt grannländerna Syrien och Jordanien.

Det är svårt att fastställa exakt hur många irakier som befinner sig i dessa länder, men uppskattningsvis finns enbart i Syrien en och en halv miljon irakier och i Jordanien fler än 500 000. Situationen för dem som flytt har under lång tid varit besvärlig och behovet av stöd till de båda länderna är stort, vilket representanter från såväl regeringarna som frivilligorganisationer vittnade om under mitt besök i regionen förra våren.

En viktig signal från EU vore därför att medlemsstaterna ställer upp och vidarebosätter en del av de personer som befinner sig där och är i störst behov av skydd.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: