Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större

Ovanför entrén till Uppsala universitets aula deklareras: ”Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större.” Dessa välkända ord, som brukar tillskrivas 1700-talsskalden Thomas Thorild.
Fina och tänkvärda ord!
Men jag inte i vad för kategori av dessa jag ska placera denna krönika. ”Tänka fritt” kanske? Eller ”tänka väldigt långt”, eller kanske ”tanklöst långsökt” är det absolut bästa?
Eller, ett nytt ordspråk; ”det ska förberedas i tid, det som internationellt ska bli”?

Det slår iallafall Maria Wetterstrands förslag under Almedals-veckan; ”Miljöpartiet vill därför att skolorna ska erbjuda ämnesundervisning i matematik och engelska på modersmålet. Partiet föreslår en försöksverksamhet i tio kommuner. Dessutom ska förskolebarn ha laglig rätt till modersmåls- undervisning. Det är också fel att exempelvis stapplande skoltyska är en merit vid ansökan till högskolan men inte att tala flytande arabiska eller finska, menar miljöpartiet som vill ändra på detta.”

Och detta saxat från Mp:s partiprogram;
“Vi tror inte på konstlade gränser. Vi har en vision om fri in- och utvandring, där människor har rätt att bosätta sig och verka var helst de önskar… Vi vill att Sverige går före internationellt genom att lägga fram en plan för att införa fri invandring”.

“Ett effektivt arbete mot olagligt diskriminering är ett av de effektivaste medlen mot segregering och utanförskap. Den som diskriminerats skall därför ha rätt till hjälp mot den som diskriminerat. Den som diskriminerat skall dömas hårt, snabbt och skall betala höga skadestånd till den diskriminerade”.

Eller rättare sagt, allt detta behövs inte längre, som krönikören så insiktsfullt redogör för i sin märkliga framtidsvision på Stockholms Fria Tidning under rubriken ”Dags att förbereda för 90 miljoner flyktingar”; ”Om vi börjar planera redan nu borde det gå bra. Skippa skolans undervisning i tyska, det finns viktigare språk att fokusera på. Spanska och italienska kan leva kvar på grund av den kommande torkan i Medelhavsområdet, men de viktigaste språken blir antagligen arabiska och olika sydasiatiska språk. Vi behöver också en historieundervisning som blickar längre bort än till Europas och Nordamerikas gränser för att vi inte ska stå här som oinformerade ignoranta puckon i den nya verkligheten. Det borde gå bra. Visserligen är det stor risk för inbördeskrig om folkpartiet tvingar alla att läsa Strindberg och äta köttbullar, men om vi kan släppa kraven på en svensk ledkultur finns förutsättningarna för en skojig och helt annorlunda framtid.”

Tänk så lätt allting blir bara man tänker till!

Mer hos Snaphanen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: