Stöd till anhörigvårdare

Idag på SvD:s webbupplaga finns uppgiften att staten lämnar 90 miljoner i stöd till kommunerna för att uppmuntra anhöriga att vårda sina nära. Nu kommer en rapport från Socialstyrelsen att kommunerna utvecklar sitt stöd för anhörig- vårdare.

Från SvD;
”Det är mycket glädjande, sade äldreminister Maria Larsson (kd), på en pressträff i Norrköping på fredagen. Enligt henne så finns det i dag omkring 650 000 anhörigvårdare. Utan dem skulle vård och omsorg rasa samman. De gör en enorm insats, sade Larsson.”

I en artikel från DN i våras finns följande information;
I takt med att befolkningen åldras kommer också antalet äldre som är födda utomlands att öka. Redan i dag finns 330.000 utlandsfödda människor som är 55 år eller äldre.
Enligt siffror som Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram åt pensionärsorganisationen SPF:s tidning Veteranen kommer antalet äldre utlandsfödda att om tio år vara 467.000. År 2050 är de 830.000, eller 22 procent av hela åldersgruppen.

Det ställer särskilda och höga krav på äldreomsorgen framöver. I dag är det ofta den äldres släktingar, oftast döttrar, som står för mycket av omhändertagandet. Omkring 70 procent av alla som har en anhöriganställning gäller anhörig med annan etnisk bakgrund, säger Anders Bergh på Socialstyrelsens äldreenhet till tidningen. Det innebär i sin tur att många invandrarkvinnor inte kommer ut i det reguljära arbetslivet.”

SvD idag igen;
”Regeringen planerar också en lagändring i socialtjänstlagen som gör kommunerna skyldiga att ge stöd till anhörigvårdare.”

Läsaren får själv dra sin slutsats!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: