Kraftig höjning av partistödet (SvT)

Det behövs väl då de etablerade partierna tappar medlemmar på löpande band. Saxar från SVT.

”Stödet till partierna har höjts med mer än 40 procent på sju år. Förra året bidrog skattebetalarna med över en miljard kronor.Det visar en sammanställning som SVT:s Rapport har gjort. Leif Lewin, statsvetarprofessor vid Uppsala universitet, är kritisk. – Det försvagar demokratin, säger han till Rapport.
– Det ter sig demokratiskt väldigt tveksamt att man har färre medlemmar, sjunkande valdeltagande, ökat politikermisstroende och så söker man i stället stöd genom att bevilja sig själva bidrag på detta sätt.Med ökade bidrag har partierna också gjort sig allt mer ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det är färre och färre svenskar som engagerar sig i ett parti – mer än var fjärde partimedlem har försvunnit under 2000-talet.
Men ekonomiskt sätt behöver partierna i princip inga medlemmar alls längre. Medlemsavgifterna står för en allt mindre del av partiernas intäkter – bidragen har löst problemet.
-Det är en slags konstgjord andning, partierna håller på att dö sotdöden och nu försöker man under ett antal år att pumpa upp livsandarna igen, säger Leif Lewin.”

Sko sig på folkets bekostnad har partifolket alltid gjort. Men nu skor de sig verkligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: