Har norska domstolar svenska nämndemän? (SvD)

Läser om en rättegång i Norge med en pakistaniern Arfan Bhatti som frikändes flör terror planering. Men dömdes för en massa andra brott. Inklusive att öppna eld mot synagogan i Oslo???(Men han är ingen terrorist?). Ur SvD.

”Domen i den uppmärksammade rättegången är ett bakslag för den norska säkerhetspolisen, som ­under många månader spanat på Bhatti och hans vänner. Sammanlagt har det handlat om 50,000 samtal och SMS.
– Det här fallet har gått från ett terrormål till att bli ett helt ordinärt brottmål, säger Bhattis försvarare John Christian Elden.
En dold mikrofon hade placerats i Bhattis bil efter att han stoppades i en rutinkontroll i Tyskland i juni 2006. Den tyska polisen reagerade på att Bhatti hade fotografier av pansarvärnsrobotar, egna anteckningar om tunga vapen och ett foto av ett dödat palestinsk barn i bagaget. Poliserna informerade sina norska kolleger. Det samtal som gjorde att han greps av den norska polisen inträffade när han körde runt i Oslo tillsammans med en norsk vän, som i rättegången frikändes helt. Själva hävdar de att de planerade att råna en livsmedelsbutik, men när de körde förbi den amerikanska ambassaden började Bhatti tala om ett angrepp med handgranater. En stund senare talar de om att angripa synagogan och den israeliska ambassaden.
– Samtalet innehåller skrämmande tankar och idéer, står det i domen, som lästes upp av huvud-domaren Kim Heger.
De tre domarna var emellertid inte övertygade om att det verk­ligen ingicks ett avtal om ett ­terrorattentat.
–  Samtalet hoppar hit och dit och bär inte prägel av någon ­gemensam plan eller önskemål och att genomföra attentaten. Hur, när och vem som eventuellt skulle utföra attentatet mot synagogan och menigheten framstår också som mycket lite konkret, sa Kim Heger.
Bhatti döms bland annat för att på natten skjutit 17 skott mot ­synagogan. Men de flesta åtalspunkter han fälldes för handlar om vanlig kriminalitet, fram­förallt olika former av hot i samband med att han drev in skulder för olika uppdragsgivare. ”

Lite förvånad att Norska domare verkar ha gått i Svensk skola och ser alla som ”buspojkar”.
Om man uttrycker sig om att man vill begå ett attentat mot Israel och sedan avlossar 17 skott mot en synagoga, ja då undrar jag vad som är otydligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: