Nämndeman var dömd för brott (GP)

Under ett år satt en moderat nämndeman som domare i länsrätten trots att hans själv dömts för brott. Är det inte dags att det görs en bakgrundskoll på nämndemän? I samhällsviktiga funktioner borde vi kunna kräva att vi har människor med brottsfria register.

”Den 38-årige nämndemannen utsågs till nämndeman i länsrätten och fastighetsdomstolen efter det senaste valet.Redan då var han misstänkt för de brott han senare dömdes för:Bokföringsbrott genom att inte upprätta bokslut för sitt bolag.Trolöshet mot huvudman genom att föra över 350 000 kronor från ett bolag som han drivit tillsammans med en kompanjon till sitt privata konto.Köp av sexuella tjänster. Mannen hade raggat upp en kvinna i Rosenlund. Paret stoppades av polis sedan mannen stannat till för att köpa kondomer. Själv hävdar nämndemannen att han bara kontaktat kvinnan för att ta nakenfotografier. Kondomerna hade han köpt för att ”undvika eventuella olyckor och pinsamheter under fotograferingen”.Vårdslöshet i trafik och rattfylleri.
Villkorlig dom och samhällstjänstFör ett år sedan föll domen i tingsrätten. Villkorlig dom och samhällstjänst.Om fängelse hade valts skulle straffet ha blivit tio månader, skrev tingsrätten. Men mannen sattes alltså inte i fängelse utan kunde fortsätta att verka som nämndeman.Domen fastställdes av hovrätten i förra veckan.Sedan i höstas står mannen under nytt åtal. I den första rättegången vittnade en kompis till nämndemannen som påstod att han kört den bil som krockat mot en lyktstolpe och ur vilken en onykter nämndeman försökte fly då han greps av polis. För den berättelsen har så väl kompisen som nämndemannen åtalats – för mened respektive anstiftan till mened. Nämndemän utses politiskt.”

Det är verkligen det nya moderata samlingspartiet. Ryggradslöse måste vara stolt över sina telningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: