Kriminellas vinster ska kunna förverkas

Ett beslut som kom från riksdagen igår innebär att kriminella inte ska kunna behålla det de olagligt tillskansat sig.

Jag blev förvånad över det som står i ”Beslut i korthet”, att man i dagsläget bara kan ta ifrån en brottsling den vinst han gör på brottet.

Ett äldre par; Bertil och Elly Jakobsson, fick för en tid sedan inte tillbaka sina stulna pengar, för den summa pengar som brottslingarna hittades med skulle användas för att betala de skulder dessa kriminella hade.
”Eftersom tjuvarna har pengarna på sig räknas det som att männen är i besittning av en tillgång som vi kan utmäta. Och då går vissa skulder före andra. I det här fallet har statens krav företräde”, säger kronofogden Susanna Sörlin (Östersunds-Posten 10/4).

Försäkringsbolaget vägrade också att betala ut ersättning till det rånade paret. ”På Trygg Hansa sa de att vi får stå vårt kast eftersom vi öppnade dörren och släppte in männen, så vi får ingen ersättning av dem heller”, säger Bertil.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1123465.svd

Som jag kan tolka det hela, så skulle jag i praktiken kunna gå ut och stjäla en mängd pengar och betala tillbaka de lån jag har för de pengarna. Jag har ingen vinst gjort, och javisst, jag får kanske sitta i fängelse, men den jag stulit av har hjälpt till att betala tillbaka mitt lån. Eller?
Och vad betyder allvarlig brottslighet?

Saxat från ”Beslut i korthet-Riksdagen”:

”Större möjligheter att ta brottsvinster ifrån brottslingar (JuU18)

I dag är det bara möjligt att ta ifrån en brottsling vinsten av just det brott som personen döms för. Det måste dessutom vara fullt bevisat att vinsten kommer från det brottet. Det ska nu vid allvarlig brottslighet vara möjligt att ta ifrån brottslingen vinsten av inte bara ett visst konkret brott, utan också vinsten av en inte närmare preciserad brottslig verksamhet. Beviskravet sänks för sambandet mellan det som tas ifrån brottslingen och den brottsliga verksamheten jämfört med vad som i allmänhet gäller i brottmålsprocesser. Dessutom får polis och åklagare bättre möjligheter att provisoriskt säkra tillgångar som genom ett senare beslut kan komma att tas ifrån brottslingen. Med vinst, eller utbyte, av brott menas både konkret egendom som någon kommit över genom brott och värdet av det som kommits över. Att vinsten tas ifrån brottslingen, eller förverkas, innebär att man tar egendomen ifrån brottslingen eller att han eller hon blir skyldig att betala till staten. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2008.”

http://www.riksdagen.se/bik/datum.asp?datum=2008-05-21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: