De svenska politiska partierna håller på att dö ut

Taget från SVT.

”De svenska politiska partierna håller på att dö ut. Medlemsantalet minskar i snabb takt. Redan efter valet 2014 riskerar centerpartiet att förlora sin siste medlem. Därefter går socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet i graven. Det visar nya medlemssiffror från partierna som Aktuellt har analyserat.Det är alltså en dyster framtid som väntar de politiska partierna i Sverige. De traditionella riksdagspartierna ligger sämst till. De har tappat medlemmar i snabb takt de senaste decennierna.”

Detta är effekterna av att folket känner sig svikna.

”De traditionellt största medlemspartierna har tappat mest. Socialdemokraterna har förlorat 160 000 medlemmar sedan 1991 och centerpartiet har förlorat 100 000.
Men det är inte enkelt att vända den negativa utvecklingen. Frågan är om det ens är möjligt med tanke på utvecklingen de senaste decennierna. De politiska partierna har dessutom dåligt rykte bland väljarna. Enligt SOM-institutets senaste undersökning är de politiska partierna en av de samhällsinstitutioner väljarna har allra lägst förtroende för.Ålderssammansättningen visar också att partiernas medlemmar blir allt äldre. Idag är en tredjedel av medlemmarna över 65 år, något som socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin nyligen gav uttryck för när hon beskrev att hon trots sina 51 år tillhör de yngre i partiet.”

Det kanske är dags för våra politiker att rensa sina egna led och börja lyssna på folkets röst istället för att bara gynna sig själv vid köttgrytorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: