De som hyllade Mao i sin ungdom….

I Svd läser jag idag om hyllningarna på 60 och 70 talet för Mao och hans Kina.

Saxar ur artikeln.

”Bland dem som attraherades av Maos läror finns Henning Mankell, Göran Rosenberg, Robert Aschberg, Dick Sundevall och Anders Björnsson. ” Varför är jag inte förvånad?

”Så kunde Kina bli en inspirationskälla för ett framtida svenskt samhälle, inte bara bland övertygade maoister utan också i bredare kretsar.
–Från 1965 och framåt fanns det ett ganska entydigt, starkt positivt intresse för Kina, säger historikern Anne Hedén, som senare i år lägger fram en doktorsavhandling om svenska Kinavänner på 60- och 70-talen.Den kinesiska propagandan var fylld av glada kineser i Maokostym.Alla svalde väl inte idyllen. Men det var en ljus och ofta euforisk bild av Kina som förmedlades i Sverige; även borgerliga ledarskribenter kunde se det kommunistiska Kina som ett intressant samhällsexperiment.Maovännerna spred sina uppfattningar i demonstrationer, böcker och artiklar. De sålde tidskrifter ute på stan, de gick i Vietnamdemonstrationer och de startade egen förlags- och bokhandelsverksamhet.De mest fanatiska, de så kallade rebellerna, dyrkade Mao som en gud.Maoisterna var ofta välformulerade och universitetsutbildade, och även om de bara bestod av några tusen personer fick de ett stort genomslag i debatten. Idag har många av dem gått vidare till tunga poster i samhälls- och kulturlivet; Göran Rosenberg, Marita Ulvskog och Klas Eklund är några ­exempel.Våren 1967, lagom till årets första maj-demonstration, gavs Maos lilla röda ut i Sverige.Men samtidigt som svenska ungdomar studerade ordförandens skrifter plågades kineserna själva av kulturrevolutionen. Mao kastade sitt land in i kaos, människor bankade livet ur varandra och jakten på den så kallade klassfienden urartade vid några tillfällen i ren kannibalism.I Sverige hävdade maoisterna trosvisst att kulturrevolutionen höjde produktionen. Den svenska maoismen upplevde sin storhetstid en bit in på 70-talet.”

Detta visar att de som hyllade massmördare då är med och styr idag. Inte undra på att de vill utrota Svensken och dess särdrag. De vill ha en egen liten kulturrevolution.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: