Nya Sverige.

Där brotten är vardag och hoten är en del av branchen. Ur GP.

”Göteborgs mest populära krogar har troligtvis alla utsatts för utpressning eller utpressningsförsök. Det hävdar polisens kriminalunderrättelsetjänst. Ändå har få fall lett till åtal. Krogbranschen har drabbats av flera attentat på kort tid:Brända bilar som tillhör två kompanjoner i krogbranschen – ägare till Bliss på Magasinsgatan och Vin o Tapas på Husargatan respektive Etc på Kungsgatan och Vasaplatsen.Bensin kastas mot ett fönster på Restaurang 415 i Kortedala.En bränd väktarbil som har anknytning till Push på Avenyn och en bilbomb i Stockholm med anknytning till samma krog-ägare. I går ville varken polis eller drabbade uttala sig om attentaten eller bakgrunden till dem.
– Men vi tar allvarligt på dem, sa Sven Alhbin, biträdande chef för länskriminalen.Attentaten är inte de första och inte heller de sista som drabbar krogbranschen. Det är den bransch som är mest utsatt för utpressning.”En stor andel av krogarna i Göteborg har varit utsatta för utpressning och av de mest populära så är det troligtvis inte någon som inte utsatts för åtminstone försök till utpressning”, skriver kriminalunderrättelsetjänsten i Västra Götaland i en två år gammal rapport om utpressning i länet.
– Situationen är densamma i dag, säger Sven Alhbin.
Det är en allvarlig skillnad eftersom det innebär att ”det pågår en omfattande brottslighet i främst Göteborgs innerstad som aldrig kommer rättsväsendet till känna”, skrev utredaren.För organiserade kriminella – Bandidos, Original gangsters, Naserligan, Hells Angels och andra – är utpressning, eller beskyddarverksamhet, en jämförelsevis ofarlig metod att dra in pengar. De fällande domarna är få och straffen milda. För den som utsätts för upressningen kan följderna bli desto svårare.Krögarparet Garakoeis öde förskräcker. Krögarparet vittnade mot Bandidos och utsattes för nya attentat. De tvingades till slut ge upp och stänga sin restaurang.”

Det verkar som om rättsamhället är på väg att ge upp kampen. Kan det vara så att hårdare straff är en lösning på våran brottsvåg? Det är kanske dags att sluta prata vård till förbannelse och införa straff igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: