Polisen blir mer och mer ineffektiv.

Allt färre uppklarade mord.

Ur Svd.

”Andelen fall av dödligt våld som klaras upp minskar, visar färska siffror från Brå.
Tystade vittnen får alltfler mördare att gå fria – och en växande mängd svårutredda uppgörelser i den undre världen tynger polisen.
Antalet våldsbrott som kopplas till kriminella grupperingar har ökat i hela landet. Samtidigt konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) att andelen fall av dödligt våld – alltså mord, dråp, misshandel och vållande till annans död – där en gärningsman dömts eller dött i samband med brottet krymper.
– Utvecklingen gäller hela landet. Vi ser en nedåtgående trend, säger Bråforskaren Mikael Rying.
De första åren på 90-talet var bara 13 procent av det dödliga våldet ouppklarat – cirka 70 fall gick inte att knyta till någon misstänkt. Perioden 2002-2006 hade andelen stigit till 22 procent – vilket betyder att omkring 100 gärningsmän då gick fria.
Enligt Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underrättelseenhet, kan en förklaring till ökningen vara att fler uppgörelser med dödlig utgång sker i den undre världen.
Just den typen av fall är särskilt svårutredda, konstaterar Modin. Han ser flera möjliga skäl till det: Färre vågar vittna om mord med anknytning till organiserad brottslighet, de inblandade håller tyst i större utsträckning och gärningsmannen har ofta ingen uppenbar anknytning till offret.
I takt med att en allt större andel mord aldrig klaras upp har också hot eller våld mot vittnen skenat. Antalet personer som lagförts för övergrepp i rättssak har fördubblats sedan början av 2000-talet.
Givetvis finns en trend att folk blivit försiktigare med att vittna. Problemet ligger i de kriminellas sätt att leva. Det bygger på omgivningens rädsla. Det är deras affärsidé, skrämseltaktik är deras koncept, säger Per-Olof Johansson, chef för spaningsroteln vid länskriminalpolisen i Västra Götaland – ett län som de senaste åren drabbats hårt av en eskalerande gängbrottslighet.
Hans enhet arbetar för närvarande med tre brutala misstänkta mord med anknytning till kriminella miljöer på Hisingen i Göteborg förra året. Ännu har ingen åtalats för något av dåden.”

Är det någon som undrar var våra skattepengar tar vägen? Varför har vi inte mer Poliser ute på gatorna? I det Borgliga Sverige är Överskottet på flera miljarder. Men Polisen ser vi inte mer för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: