Hur kan det var kräkande med kameraövervakning?

”Ordföranden för Sveriges elevråd varnar för att elevernas personliga integritet kränks.”

I SvD är det en artikel om kameraövervakning.

”I skolkorridorernas tak sitter sedan i somras synliga, runda kameror. Men redan för fyra år sedan installerade skolan kameror i de särskilda rum där eleverna låser in sina bärbara datorer. Några av de kamerorna är dolda.Bakgrunden till bevakningen är att en av våg av inbrott och stölder drabbade Tensta gymnasium när skolan började låna ut datorer till eleverna.
– Det viktigaste för oss har varit att avskräcka tjuvar. Nu har vi inga inbrott längre, säger skolans rektor Inger Nyrell.Skolan har även på flera andra sätt försökt hindra stölderna. Bland annat har de skaffat ett bättre inbrottslarm och satt upp galler för fönstren.För kameror som sitter inomhus behöver inte skolan något tillstånd, men de måste med hjälp av skyltar upplysa elever och besökare om kamerorna.
– Kameraövervakningen gör att många elever känner sig tryggare. Nu är det inte längre någon som tar sig in och stjäl saker ur elevskåpen, säger skolans intendent Per-Olov Billvik.”

Detta låter sunt och bra. Därför kommer min följdfråga till Josephine Bladh, ordförande för organisationen Sveriges elevråd, Svea. Vad är det du anser som är kränkande med att folk slutar stjäla?

”- Det handlar om att jobba med normer och värderingar i skolan. Majoriteten av eleverna skulle aldrig få för sig att stjäla och för dem kan det vara kränkande att bli filmade, säger Josephine Bladh.” Om de inte stjäl vad är det då som är kränkande? Skulle det inte vara lika kränkande att de råkar gå förbi en familj som tar en semesterbild?

”Kerem Aktas, 18, tycker att ”övervakningssamhället har gått för långt”.
– De tror kanske att de ska hitta bomber och terrorister med kamerorna, men det är bara löjligt, säger han.
Daron Redar, som går i tvåan på naturprogrammet, ser inga problem med bevakningskamerorna.
– Man tänker inte så mycket på kamerorna. Det är bra om de används för säkerhetens skull så att ingen tar datorerna, säger hon.
Abdel Karim Hamza, som går i trean, är i stort sett positivt inställd till övervakningen. Han gick tidigare på Rinkebyskolan där det också finns kameror.
– Där var det några killar som försökte släpa in en tjej på toaletten. Det filmades av övervakningskamerorna och killarna tvingades betala skadestånd. Det var bra, säger han.”

Detta visar att kamrerna fyller funktionen som de är uppsatta för. Folk tänker sig för innan de begår brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: