"Avslöja svenska Stasi-agenter"

”Avslöja svenska Stasiagenter”. Det vill den moderata riksdagsledamoten Hans Wallmark.

I Dagens SvD finns det mer att läsa. Jag stödjer detta. Låt oss få fram dessa diktaturens kreatur i ljuset. Det finns ingen mening att dölja dessa personer.

”I Finland förs nu en livlig diskussion på politisk nivå om att offentliggöra de namn som sägs ha samarbetat med den östtyska säkerhetstjänstens Stasi.
– Enligt rykten handlar det om uppburna politiker och kulturpersonligheter som sprungit Stasis ärenden, säger Wallmark.Genom att skvallra på exempelvis östtyska medborgare som varit på besök utomlands löpte dessa risken att sedan straffas av Stasi vid hemkomsten med yrkesförbud, trakasserier eller internering, anser Wallmark.
– Det är rimligt med tanke på de brott mot mänskligheten som utfördes i öst under dessa år att dessa namn offentliggörs.
Men Hans Wallmark säger att det finns ett ointresse i Sverige att öppna Säpos arkiv på grund av att det skulle skada dessa personer och deras familjer. Och att dessa eventuella brott skulle vara preskriberade.
Hans Wallmark jämför ointresset i att rota i Stasis arkiv med intresset att granska svenska nazister under Andra världskriget.
– Vårt intresse för vem som gjorde vad under det spöklika 30-talet visar att vi nu borde ta chansen att offentligt granska det samtida 1970- och 80-tal då uppburna och kända svenskar hjälpte till att förfölja och trakassera. Vi har ett ansvar mot de människor som fick yrkesförbud, hamnade i läger eller på annat sätt fick sina liv förstörda! Nu medan många, både offer som angivare, fortfarande lever. Arkiven måste öppnas, skriver Hans Wallmark.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: