Kanske dags att lägga ner SIDA?

I dagens DN skriver det att :

”Svenska biståndsprojekt via kyrkor, Caritas, Forum Syd och andra enskilda organisationer kryllar av allvarliga fel och oegentligheter. Stora summor svenska skattepengar försvinner spårlöst i hanteringen. Det visar en rapport från Riksrevisionen.
Förra året förmedlade 370 enskilda svenska organisationer, däribland LO- och TCO-facken, cirka 1,3 miljarder av 2006 års samlade Sidabistånd på 15 miljarder kronor.
Inget av de 15 projekten gick fritt från kritik. I två tredjedelar fanns väsentliga fel i projektens räkenskaper. I flera fall saknas avgörande delar av bokföringen. I tre av fyra fall saknades tillräckligt underlag för att Riksrevisionen skulle kunna bedöma vilken verksamhet som bedrivits.I ett av tre fall förekom oriktiga handlingar som fejkade kvitton och närvarolistor. I ett antal fall omotiverat höga löner, lokalkostnader och konsultkostnader.

Biståndsminister Gunilla Carlsson
– De här organisationerna ska ju ha idealitet och lokalt engagemang, småskalighet och närvaro på fältet. Och sprungna ur svenska folkrörelser som de är förväntar man sig förstås att de ska visa respekt för skattebetalarnas pengar.”

Kan man tro, men det har ju de etablerade partierna både från höger och vänster klart vissat att de inte respekterar folket. Varför skall resten inte roffa åt sig….Det kanske är dags att inse att Biståndet skall vara förknippat med krav på mottagarna. Ingen korruption mer och en överseende inställning. Utan åtal när någon stjäl med engång. Men men vi får väl se vad som händer med miljarderna….

Belysa det mer med ett uttalande från Revisionsdirektör Staffan Ivarsson:

– Jag tycker det är häpnadsväckande. Det är väldigt deprimerande, rent ut sagt, säger han.
– De svenska revisorerna har visat sig varit allt för passiva. De har inte i något av de här fallen tagit någon som helst kontakt ut i de här länderna, trots att det är korruptionsutsatta miljöer. Det är mycket besvärande.
– Den uppstår när man häller ut så mycket pengar där det inte finns någon kontroll.
När vi kommer så dröjer det timmar innan personerna vi kontrollerar förstår att vi är revisorer, och inte ska lämna mer pengar. De har aldrig varit utsatta för kontroll, säger Ivarsson.

Som sagt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: