Kan det ha ett samband?

Våldtäkterna fortsätter att öka. Mer och mer fall rapporteras. Kan detta möjligtvis ha att göra med de sensate årens massinvandring? Vad tror ni? Vi har tagit emot mer ”flyktingar” än något annat Europeiskt land. Är detta belöningen för folket? Saxat ur GP.

”Första halvåret anmäldes 2 333 fall av våldtäkt eller grov våldtäkt i Sverige, en ökning med hela 19 procent jämfört med första halvåret i fjol, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Bara under helgen har våldtäkter anmälts i bland annat Linköping, Östersund, Luleå och Piteå.

Antalet anmälda våldtäkter har stigit i flera år. En stark ökning sågs 2005-2006 efter en lagändring 2005 så att även vissa fall av sexuellt utnyttjande kom att rubriceras som våldtäkt.

Men trenden är alltså fortsatt stigande även 2007, utan någon lagändring föregående år.

– Det kanske är en kombination, att lagen står för en del av ökningen, att våldtäkter anmäls i högre utsträckning men också att det kanske också begås fler våldtäkter av vissa typer, säger Lotta Nilsson, utredare på Brå, till TT.
Fler utomhus
En annan möjlig förklaring kan vara en byråkratisk fördröjning, att det tar tid för polisen att lära sig klassificera brotten enligt de rubriceringar nya lagen fastslår.

Nilsson säger att säkra slutsatser är svåra att dra. Men Brå ska nu bland annat söka svar genom en uppdatering av den kartläggning av våldtäkter som gjordes för några år sedan.

Sommaren, med bland annat ökad alkoholkonsumtion, är högsäsong för våldtäkter. Då brukar särskilt vissa typer av övergrepp – överfallsvåldtäkter utomhus och de som utförs av ytligt bekanta öka kraftigt.

I statistiken för 2007 finns juni med, som trots betydligt mer kyla och regn än under juni i fjol ändå uppvisar fler anmälningar med angiven brottsplats utomhus.
I juni i år anmäldes 17 procent fler fullbordade våldtäkter, och 31 procent fler försök, utomhus än under juni i fjol.

– Folk är ute mer än vanligt under sommaren och då uppstår fler tillfällen som kan leda till våldtäkt, säger Nilsson.
Mindre ökning
Under hela första halvåret i år anmäldes 1 517 fullbordade våldtäkter där offret var 15 år eller äldre, en ökning med 26 procent mot i fjol. Ökningstakten, ungefär en fjärdedel, var lika stor inomhus som utomhus.
Av oklar anledning var ökningstakten lägre rörande försök till våldtäkt. Totalt anmäldes 193 våldtäktsförsök första halvåret i år, en ökning med fem procent.
Ökningen i våldtäktsanmälningar mot personer under 15 år är inte i närheten av den totala. I gruppen gjordes 595 anmälningar om fullbordad våldtäkt under första halvåret i år, en ökning med sju procent mot i fjol.”

Som sagt var tror ni? Kan våra politiker kanske förklara vad det är som sker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: