Debatten mellan SAP och SD.

Har surfat runt på tidningarnas hemsidor och överlag verkar det som om folket ger SD vinsten.

Publicerar hela från DN.

DN.se följde kvällens debatt mellan Sahlin och Åkesson.Mona Sahlin: Jag tycker att sverigedemokraterna är ett högerparti som tycker att facket har för mycket makt, de är ett främlingsfientligt parti som inte tycker att Zlatan är svensk, ni är ett kvinnofientligt parti. Det finns inget positivt i partiet.
Jimmie Åkesson: Jag kan hysa respekt för de första generationerna socialdemokraterna men inte för dem som finns nu. De tidiga socialdemokraterna övebryggde orättvisorna och skapade folkhemmet. I dag har de blivit maktfullkomliga och har kört landet i botten, svikit de äldre och kapitulerat för brottslighete och undergrävt välfärdsamhället.
Mona Sahlin: Det är folkhemmet som har gett många människor, olika människor, möjligheter i Sverige. Hur hade Sverige sett ut om inte de hade fått chansen? Sverige hade blivit ett grått och tråkigt land. Det Sverige du vill ha har aldrig funnits.
Jimmie Åkesson: Det vi ser i Rosengård de senaste dagarna, bränder, attacker mot polis, misshandlar med mera. Det är inte unikt utan signifikant för invandrartäta områden i landet. Mona Sahlin: Först pratar du om utanförskap. Fattigdom, sociala problem med mera. Du drar slutsatsen att det beror på invandrarna i Rosengård. Men det handlar inte om etniciteten i Rosengård. Jag har pratat med polis och socialarbetare där. De säger ”överdriv som att det skulle handla om stämningar som har med motsättningar att göra”.
Jimmie Åkesson: Vi har tagit emot för många invandrare på för kort tid.
Mona Sahlin: Ditt parti tycker att det är invandrarna som det är fel på. Varför begränsa möjligheten att adoptera barn från andra länder än Sverige som ni vill?
Jimmie Åkesson: Den begränsningen finns redan i dag. Det finns två sidor. En är det lyckliga barnet som kommer från ett annat land och får växa upp här. Men det är vanligare att dessa adoptera utlandsbarn begår självmord och att utlandsadopterade hamnar i drogmissbruk till exempel. Vi vill att invandrarna ska anpassa sig till oss i Sverige. Assimilation inte integratrion.
Mona Sahlin: Det är ju inte så att jag är Sveriges mest Sverigefientliga person som påstås på sverigedemokraternas hemsidor. Men jag älskar det öppna Sverige där vi har tagit till oss nya tankar och nya idéer. Det handlar om ett möte mellan oss…
Jimmie Åkesson: Du tycker att det fungerar?
Mona Sahlin: I de allra flesta fall, ja. Men det finns problem.
Jimmie Åkesson: Från att nya lagen om diskriminering kom till har inte ett fall lett till åtal.
Mona Sahlin: Om du inte tror att det finns diskriminering så kan du inte se att diskrimineringen förhindrar Sverige att växa sig starkare.
Jimmie Åkesson: Det är ett smaklöst anklagande av företagarna i landet. Du menar alltså att företagarna diskriminerar människor för deras hudfärg?
Mona Sahlin: Diskriminering är ett problem i Sverige.
Jimmie Åkesson: En rapporten från Svenskt näringsliv talar om en upplevd och en faktisk diksriminering. Det är klart att det uppstår frustration när man kommer hit som invandrare från ett annat land. Men den faktiska diskriminering är en myt.
Mona Sahlin: Det är en von oben-attityd. Diskriminering finns. Den är ett problem. Man kan närma sig invandringspolitiken på ett kritiskt sätt utan att anklagas för att vara rasist. Ett problem som Rosengård, Bergsjön med flera har är att fler kommuner borde ta sitt ansvar och ta emot flyktingar. De får bära ett stort ansvar.
Jimmie Åkesson: Kommunerna är fulla. Det här landet har inte kapacitet att ta emot fler. Frys invandringen nu så finns en chans att slussa in dem som redan finns här. Nu fortsätter invandringen bara och då kan ingen politik i världen hjälpa det.
Mona Sahlin: Fler länder i Europa borde ta sitt ansvar för att till exempel ta emot flyktingar från Irak. Det behöver vi göra. De som finns i Sverige – de är ett nationellt åtagande.
Jimmie Åkesson: Naturligtvis sträcker sig vår solidaritet till Irak. Men mindre än fem procnt som flyr hit är riktiga flyktingar samtidigt som invandringen kostar massor av pengar. Vi skulle kunna hjälpa folk på plats istället.
Mona Sahlin: Att söka asyl är en del av de mänskliga rättigheterna. Ibland är det för att man är förföljd, aktiv i ett förbjduet parti, har ”fel” religion eller att man måste fly för sina liv. De flesta tas emot av andra fattiga länder i närrområdet. Den rika delen av Europa måste ta sitt ansvar för dem som kommer hit.
Jimmie Åkesson: Jag håller med om det. Men man skulle lägga mer resurser där nere.
Mona Sahlin: Det är de utstta länderna som hjälper de flesta men det fråntar inte ansvaret för de rika länderna. Några av oss är friska och klarar oss, andra behöver stöd och hjälp och man kan inte sätta prislapp på vad det ska kosta.
Jimmie Åkesson: Du borde ha snappat upp att politisk verksamhet går ut på att fördela pengar på olika verksamheter och prioriteter. Det finns inget särskilt träd som växer hemma i din trädgård där det växer pengar som man bara kan ta av.
Mona Sahlin: En majoritet av de du kallar invandrare jobbar och bidrar till din välfärd. Misslyckandet med att klara jobben blir ett problem. Du skuldbelägger gruppen invandrare -det är främlingsfientligt. Du påstår också att ni är ett parti som alla andra. Det är ni inte.
Jimmie Åkesson: Vi prioriterar välfärden. Det finns stora brister. Socialdemokraterna har svikit de äldre och var tionde svensk åldring utsätts varje år för våld eller försummelse. Jag tycker att man kan ta pengar från invandringspolitiken till annat istället. Det är en viktig del av lösningen.
Mona Sahlin: Vi var ju överens om att hela EU ska vara med men nu vill du att man ska spara in på EU-avgiften. Är det något trolleritrick som kan trolla över miljoner? En ekonomi är inte statisk. Om människor kommer utifrån med nya idéer med varor och tjänster kan ekonomin växa.
Jimmie Åkesson: Vi ser ju att ekonomin växer men var finns välfärdsförbättringen? Utvecklingen vi har sett har lett till ett utanförskap för en miljon människor.
Mona Sahlin: Du menar att invandringen är orsaken till allt detta? Trots att Sverige på kort tid har gått från ett bruks- och jordbrukssamhälle till ett kunskapssamhälle. Det är ju bara invandringsfrågan som ligger bakom allt som ni säger. Aborträtten – varför vill ni begränsa rätten till abort.
Jimmie Åkesson: Vi vill minska den bortre gränsen för abort. Vi har den i särklass med liberala abortpolitiken i Europa. Vi vill göra den mindre liberal.
Mona Sahlin: Det här är något som vi kvinnor har kämpa för i årtionden. Varför ska den ned till tolv veckor.
Jimmie Åkesson: Det är en rimlig sänkning av gränsen.
Mona Sahlin: Jag står här i en debatt med sd som vi aldrig har gjort tidigare. Varför? Jag har varit den politiker som blivit mest hotad och hatat på sd:s hemsidor och bloggar. Jag står här för att jag är mån om Sverige och inte vill att det ska ställas grupp mot grupp också här som det har blivit i Europa.
Jimmie Åkesson: Mona Sahlin är en person med starka åsikter så då förstår jag att det blir starka åsikter om henne.
Mona Sahlin: Det var fegt sagt.Jimmie Åkesson: Vi har försökt få den här debatten massor av gånger genom åren.Slut

Mona är upprörd i Expressen.

Lars Ohly är upprörd i GP.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: