Allting sägs börja i skolan.

Vilken inställning man får med sig ut i livet.
Hittade en artikel i Nerikes Allehanda om en jämförelse mellan 2 skolor.

Saxat ur artikel.

Skola 1.

Rektor Greg Kenyon bär slips, kavaj och namnskylt. Och han ser gärna att hans personal också bär slips eller kjol och kavaj. På så sätt är de bra förebilder för eleverna, anser han. – Jag har förstått att disciplin är ett fult ord i Sverige, men för oss är det inte ett straff. Det handlar om att visa vad som är ett lämpligt beteende. Nyckelordet är kontakt med föräldrarna. Forsätter beteendet så blir det konsekvenser, säger han på engelska eftersom han kommer från Kanada.

Skola 2.

När Cicci Thunberg får höra om Engelska skolans förbud mot att visa underkläder skrattar hon: – Jag ser flera killar som visar kalsongkanten utanför mitt rum här, men det stör i varje fall inte mig. För mig är det där tonårsyttringar. Kläder är väldigt viktigt för dem, jag ser det på mina ungdomar hemma, säger hon. På Adolfsbergsskolan pratar de med eleverna om vad olika klädstilar skickar för signaler. Gör man det för sin egen skull eller för någon annan? Men Cicci tror inte ett dugg på förbud.- Det är den gamla skolan. För mig handlar det om det som svenska skolor är berömda för: att vi har ett respektfullt förhållande mellan elev och lärare.

Låt oss inför ordnings regler samt klädesregler i skolan.För svenska skoler i snitt lider av ”respektfulla förhållanden” till sina elever. Det innebär att skolgången blir lidande.

Sedan kommer skola 2 med det bästa.

När Cicci började som rektor på Adolfsbergsskolan för två år sedan fanns ett kepsförbud. Ändå bar de flesta keps. – Och för våra elever var det väldigt viktigt att få ha keps på huvudet. I mina ögon handlar det om en generationsfråga. I dag har man keps på sig. Och då blir det mer en maktdemonstration. Så vi bestämde att man får ha keps på skolan.

Sunt förnuft och hyfs gör att man tar av sig huvudbonaden vid matbordet. Men borde inte ”respektfulla förhållandet” mellan rektorn och hennes elever göra att de tar av sig kepsen självmant?

Men skola 2 har en regel som är den enda som genomförs med stor kraft.

Däremot har vi blivit mycket tuffare mot rasistiska symboler och kränkande språkbruk.

Mardrömmen för denna kvinna måste vara en keps med rasistiska symboler………..

Inte undra på att uppförandet är uselt i vårat land med sådana rektorer som styr.
Jag anser att det borde vara mer av skola 1 i vårt land än skola 2. För som sagt respekten och uppförandet fäljer med hemifrån men byggs på i skolan.

Korrekt rektor samt svamlande ”respektfulla förhållandet” rektor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: