Kurdo Baksi……..Fjärde sidan i Expressen.

Läs hans inlägg och sedan reflektera över detta. Om du säger dig vara politisk flykting och du flyr från ett land. Varför åker du tillbaka med engång och tror att ett nytt pass från Sverige skall skydda dig?

Den 31 mars 2 005 åkte den svensk-irakiske medborgaren Shakir al-Dujaili till Syrien för att ta sig till det krigsdrabbade Irak (där han arbetade som rådgivare för Bagdadparlamentet). I Damaskus fick han inte resa vidare och greps av myndigheterna.Trots att det nu gått femton månader har det i princip varit tyst om Shakirs öde såväl i medier som från Utrikesdepartementet. I juli i fjol meddelade de syriska myndigheterna lögnaktigt att Shakir lämnat Syrien den 1 april 2005. Men detta stämmer inte. Syriska-irakiska gränsen har varit stängd mellan den 31 mars och 4 april 2005. I november lämnade Shakirs vänner uppgifter till det svenska UD om att han lever och ordnade till och med kontakter med de personer som vistats i samma fängelse.I onsdags besökte jag Shakirs fru som sedan några veckor är i Sverige. I famnen har hon sonen Mohammed som nyligen fyllde ett år. Han har inte sett sin pappa. Hon är oerhört ledsen och besviken på de svenska myndigheterna.Shakir anses vara ointressant i det svenska politiska etablissemanget: Vem bryr sig om en svensk medborgare som är shiamuslim, arab och uttalad kommunist?Varför fängslades Shakir av de syriska myndigheterna? Jag tror att det beror på att Shakir har arbetat öppet mot diktatorn Saddam Hussein, något som inte tolereras av varken irakiska terrorister eller den syriska regimen.Nu måste svenska utrikesdepartementet agera snabbt. Och jag har ett par frågor till UD. Varför har hittills ingen representant för den svenska ambassaden besökt Shakir i fängelset trots att man har erhållit tillförlitliga uppgifter om var Shakir befinner sig? Hur länge skall UD gömma sig bakom de tomma orden ”tyst diplomati” som jag tolkar som ”vänta och dö-diplomatin”? Hade UD verkligen låtit bli att agera om en blond, blåögd, ”äkta svensk” fängslats oskyldigt i Syrien och berövats alla sina grundläggande rättigheter som till exempel en försvarsadvokat? Varför får inte alla svenska medborgare oavsett hudfärg, språk, religion och etnisk bakgrund samma hjälp och behandling av UD i utsatta situationer i utlandet? Är inte Dawit Isaak och Shakir al-Dujaili tillräckligt svenska? Har vi två Sverige i ett och samma land: ett som agerar för de ljusa medborgarna och ett för de mörka medborgarna?Jag hoppas framför allt att jag har fel på den sista frågan. Nu måste Utrikesdepartementet agera snabbt och ta hem den svenska medborgaren Shakir till Sverige. Och den ettårige Mohammed bör snarast få omfamna sin far.KURDO BAKSI författare och journalist.

NU ställer man sig återigen frågan? Varför åker de ner igen då? Varför skall vi lägga skattemedel på folk som uppenbarligen inte tar hänsyn till faror? Kommunist?
Varför behåller de sina dubbla medborgarskap och hävdar att de är svenskar när allt går snett?
Såg dessutom intervjun med hans fru.Inte ett ord svenska kunde hon.

Länk.
http://expressen.se/index.jsp?d=1180&a=611854

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: